Hoe kunnen de beste maritieme kleurenkaartplotters met GPS-producten worden vergeleken

Er zijn tegenwoordig veel kaartplotters met GPS-functionaliteit. We kunnen ze zelfs in onze auto’s en op sommige nieuwe telefoons krijgen (maar dat is het onderwerp voor een volgend artikel). Garmin, Raymarine, Furuno, Simrad, Sitex, Hummingbird… de lijst gaat maar door. Welke kaartplotter is de beste koop voor het geld? Niet zo’n makkelijk antwoord als je zou denken. Zoals je misschien al weet ben ik een doorgewinterde zeiler en woon ik aan boord van mijn boot. Ik zeil al een tijdje en heb verschillende kaartplotters gebruikt. Elk van mijn boten kwam met een kaartplotter of ik heb er een toegevoegd.

Toen ik bareboat charterde in het Caribisch gebied, had elk schip waarop ik bareboat voer verschillende systemen. Ik heb nogal wat producten gebruikt. Ik wilde Prijsvergelijker dat alleen aan het begin van dit artikel kwalificeren. Dus, kapitein Steve, welke was de beste? Zoals ik al zei, niet zo’n eenvoudig antwoord. Elke kaartplotter die ik heb gebruikt, gekocht of gehuurd had verschillende kwaliteiten die ik leuk vond en velen van hen hadden problemen die ik niet leuk vond. Natuurlijk heeft elke bootfabrikant voorkeuren. Hunter Marine en verschillende andere bootfabrikanten gebruiken producten van Raymarine. Weer andere fabrikanten gebruiken andere producten. Betekent dit dat de fabrikanten die Raymarine gebruiken iets weten dat ik niet weet? Dat heb ik me vaak afgevraagd. Als eigenaar van een winkel voor maritieme elektronica weet ik absoluut dat “volume = bespaarde dollars”.

Wanneer een fabrikant, zoals Hunter Marine, 1000 Raymarine E-80-kaartplotters koopt PLUS de rest van de Raymarine Network-accessoires, zoals Diepte, Wind, Autopilot en alle gerelateerde items, besparen ze veel van wat u en ik zouden willen besparen: GELD. Raymarine lijkt de beste te zijn als het gaat om volume-aankopen. Maar volume-aankopen zijn niet de enige factor die bepaalt “welke de beste is”. Als dat het geval zou zijn, zou iedereen uitsluitend Raymarine-producten gebruiken. Welke andere factoren zijn bepalende factoren bij het bepalen van de beste kaartplotter? Laten we ze hier bespreken, want ze zijn echt het vlees van wat een kaartplotter ‘onze favoriet’ maakt. Laten we het eerst hebben over de helderheid van het scherm en de leesbaarheid bij daglicht. De grote fabrikanten concurreren op dit gebied al sinds de introductie van het kleurenscherm op kaartplotters en ik geloof niet dat er echt duidelijke winnaars zijn in deze afdeling.

Garmin heeft zojuist het touchscreen geïntroduceerd en ik weet zeker dat anderen zullen volgen met hopelijk betere versies. Ik heb een paar jaar geleden een Raymarine C70-kaartplotter gekocht; omdat ik dacht dat het destijds het beste product voor de dollar was. Ik moest het scherm binnen 1 jaar laten vervangen. Zout water en vingerafdrukken verpestten het scherm. Ik begrijp dat ze dat vandaag hebben verbeterd. Hoe zit het met de leesbaarheid en nauwkeurigheid van de kaart? Dit zijn ook belangrijke factoren. Ik gebruikte een Simrad op een bareboat charter. Wisselen van chips en duidelijkheid waren goed en gemakkelijk. Raymarine en Furuno gebruiken beide Navionics-kaarten of CMap NT of Gold of iets anders. Voor het grootste deel gemakkelijk te gebruiken, maar onhandig als u op reis bent en een dode zone op de kaart doorkruist en snel van kaart moet wisselen — ervan uitgaande dat u de volgende chip beschikbaar heeft om onmiddellijk te wisselen.

Garmin heeft de kaarten tegenwoordig in veel van hun kaartplotters ingebouwd. Ze hebben “World Map” voorgeladen. Fijn, want je hoeft de chip niet te verwisselen. Als u echter de volledige capaciteit van hun nieuwe 4200- en 520 0-serie wilt, gebruikt u een Vision-kaart met een specifiek gebied. Voor mij is de herschrijfsnelheid echter de allerbelangrijkste factor bij mijn aankoop van een kleurenkaartplotter. Als ik van het ene scherm naar het andere ga, duurt het dan 5 minuten voordat de kaart weer volledig verschijnt? Ik had, zoals ik al zei in mijn laatste artikel, een Garmin 162 kaartplotter op mijn huidige boot op de dag dat ik hem kocht. Het was een uiterst nauwkeurige kaartplotter in grijstinten met ingebouwde kaarten. Het grote probleem voor mij was… het duurde een eeuwigheid om de kaart te herschrijven toen ik de zoomfunctie gebruikte. Ik had kunnen verdwalen tegen de tijd dat de kaart zichzelf herschreef.

Dus nadat mijn onderzoek was gedaan, kocht ik een nieuwe Garmin 4208 kleurenkaartplotter. Voldoet het aan bovenstaande criteria? Dat doet het voor mij en dat is tenslotte het belangrijkste. MIJ! Vind ik het leuk? Als ik dat doe, dan is het het beste wat er is.

A note to our visitors

This website has updated its privacy policy in compliance with changes to European Union data protection law, for all members globally. We’ve also updated our Privacy Policy to give you more information about your rights and responsibilities with respect to your privacy and personal information. Please read this to review the updates about which cookies we use and what information we collect on our site. By continuing to use this site, you are agreeing to our updated privacy policy.